Każdy człowiek funkcjonuje inaczej, inaczej się odżywia i prowadzi inny styl życia. Wszyscy możemy jednak tak dopasować sposób odżywiania, by wspomagał nasze naturalne mechanizmy obronne, pomagał w osiągnięciu równowagi wewnętrznej i wzmacniał naszą odporność.
Życie zgodne z naszą grupą krwi ułatwia pracę całemu organizmowi. W zależności od tego, jaką mamy grupę krwi, potrzebujemy innych składników odżywczych w różnych dawkach. Wprowadzając do swojego menu produkty dla nas wskazane i eliminując te niewskazane zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób szczególnie zagrażających naszemu życiu, unikniemy niepotrzebnych komplikacji zdrowotnych, będziemy czuć się lekko i swobodnie, a przy tym możemy pozbyć się zbędnych kilogramów i kształtować sylwetkę.
Nad ustaleniem szczegółowego planu diety pracowali doktorzy ojciec i syn D’Adamo. Ustalili oni poszczególne kategorie produktów, które są pożądane dla danej grupy krwi. Wyznaczyli grupy spożywcze, które korzystnie
działają na zdrowie i polepszają samopoczucie oraz takie, które należałoby wyeliminować, by organizm funkcjonował prawidłowo.
Grupa 0
Osoby z tą grupą krwi, z diety w szczególności powinni wykluczyć nabiał. Ich organizm nie toleruje produktów mlecznych, serów. Niezalecane są również produkty zbożowe, szczególnie zawierające pszenicę, oraz nadmierne spożywanie jaj. Rezygnacja z kawy i czarnej herbaty z korzyścią wpłynie na funkcjonowanie organizmu. Powinno się z kolei dostarczać większych ilości białka zwierzęcego oraz warzywa i owoce.
Grupa A
Osoby mające grupę krwi A w szczególności nie tolerują produktów mlecznych i mięsa. Najbardziej niewskazana jest dziczyzna, wołowina i wieprzowina, dopuszczalny jest ewentualnie drób. Dlatego nosiciele grupy A są naturalnie predysponowani do stosowania diety wegetariańskiej. W ich jadłospisie na pierwszym miejscu powinny znaleźć się ryby – zwłaszcza niewędzone, np. dorsz, karp, łosoś. Poza tym należy uwzględnić w menu produkty zawierające soję, a także wzbogacić ją o warzywa i owoce.
Grupa B
W jadłospisie osób z tą grupą krwi powinny dominować ryby, głównie dorsz i halibut oraz mięso, szczególnie baranina, jagnięcina i dziczyzna. Najsłabiej przyswajalny jest drób. Mięso najlepiej podawać razem ze świeżymi warzywami. Korzystne dla gruby B są także produkty mleczne i nabiał. Natomiast źle tolerowane są produkty zbożowe, w szczególności te, które zawierają pszenicę.
Grupa AB
Grupa AB nie toleruje kawy i czarnej herbaty oraz napojów gazowanych. Jej dieta powinna być bogata w białko, dlatego należy spożywać jak najwięcej ryb i produktów mlecznych, takich jak kefiry, maślanki i jogurty. Źródłem pożądanego białka jest również soja. Wyeliminować trzeba przede wszystkim czerwone mięso, w zamian spożywając jak najwięcej zielonych warzyw – brokułów czy szpinaku.
Źródło - Dieta zgodna z grupą krwi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz