Zgrabna Sylwetka: Odchudzanie po świętach

czwartek, 13 stycznia 2011

Odchudzanie po świętach

Autorem artykułu jest Estelle Estelle

Odchudzanie po świętach

Wielu ludzi staje na wadze i dochodzi do wniosku, że nadszedł czas na odchudzanie. Zabierają się za ten niełatwy proces bez żadnego merytorycznego przygotowania. Pierwsze założenie brzmi zwykle: "Wystarczy odstawić słodycze, tłuszcze i trochę się poruszać, a na pewno osiągnę efekt".


Rozsądne odchudzanie

W dalekiej perspektywie, jest to zasadniczo prawda, ale trzeba pamiętać, że wiąże się z tym długi okres wyrzeczeń, po którym efekty mogą nadal nie być zadowalające. Mało kto zadaje sobie pytanie: a co z równowagą kwasowo-zasadową? Jak jest ona powiązana z dietą? Co jeść, by utrzymywać ją w normie?



Przede wszystkim, odchudzanie to proces, w którym trzeba nastawić się na konsekwencję, systematyczny wysiłek i sporo wyrzeczeń. Ważna jest rola psychiki, bo ona ma być naszym motorem napędowym. Prawidłowe nastawienie psychiczne, to powiedzenie sobie "teraz się czegoś wyrzekam, ale długofalowy efekt jest tego warty! - chodzi przecież o moje zdrowie". Warto też połączyć dietę (czyli rozsądne wyrzeczenia i umiarkowanie w odżywianiu) ze sportem (czyli ruchem i wysiłkiem fizycznym). Wymaga to od nas psychicznej i fizycznej walki, ale skutki będą trwałe i szybciej zauważalne. Szczególnie pomocna w pracy nad swoim ciałem okazuje się też dbałość o równowagę kwasów i zasad w organizmie.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?

Jest to stan, w którym organizm ma prawidłowy odczyn Ph (pomiędzy 7,35, a 7,40), czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zachwiania tej równowagi przejawiają się jako kwasica lub zasadowica. Są to stany zagrażające zdrowiu, a w ekstremalnych przypadkach nawet w życiu. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymywanie ilości kwasów i zasad w niezachwianej równowadze. Również dlatego, że zrównoważona ilość kwasów i zasad okazuje się pomocna w procesie odchudzania.



Dietetycy zalecają układać dietę składającą się w 80% z produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Oczywiście jest to propozycja dla osób, które nie mają problemów z nadmierną ilością kwasów lub zasad, czy też z ich niedoborem. Nadmiar kwasów może prowadzić do nadkwasoty, czyli nie do okazjonalnych problemów ze zgagą, ale do stanu, gdzie zgaga towarzyszy nam cały czas! Z kolei nadmiar zasad stwarza w organizmie idealne środowisko do rozwoju grzybów, drożdżaków, pleśniaków i innych drobnoustrojów.

Jak podwyższyć ilość kwasów w płynach ustrojowych w przypadku niedoboru?

Przede wszystkim spożywając produkty żywieniowe o charakterze kwasotwórczym. A przy tym należy unikać produktów wysoko kwasotwórczych takich jak np. gazowane słodkie napoje, piwa, likiery alkoholowe, czerwone mięso - wołowina. Natomiast produkty słabo kwasotwórcze takie jak otręby, orzechy włoskie i nerkowca, śliwki, borówki i inne, w przypadku dużego niedoboru kwasów mogą okazać się niewystarczające. Dlatego dobrze spożywać produkty średnio kwasotwórcze, czyli ryby, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, owoce morza, chude kiełbasy i wędliny.

Co natomiast spożywać, gdy brakuje zasad w naszym ciele?


Analogicznie do kwasów, należy unikać "skrajnych" produktów czyli wysoko i słabo zasadotwórczych (wysoko zasadotwórcze - cytryny, kiwi, gruszki słodkie, limonki, ananasy, soki warzywne niesłodzone; słabo zasadotwórcze - cebula, grzyby, ogórki, wiśnie, oliwa, kalafior. Pożądane są produkty średnio zasadotwórcze - buraki, szpinak, dynia, pomarańcze, czosnek, agrest.



Oczywiście, obie powyższe porady dotyczą osób, które nie mają poważnych problemów z równowagą kwasowo-zasadową. Na przykład w przypadku nadkwasoty, cytryny jako produkt wysoko zasadotwórczy są konieczne! Zaś w przypadku pojawienia się na przykład pleśniaków jamy ustnej, należy spożywać wysoko kwasotwórcze produkty, jak np. czerwone mięso, wątróbka, ryż biały i inne.

Suplementy diety


Jest jeszcze jeden sposób na utrzymanie prawidłowej równowagi - mianowicie są to różnorakie suplementy diety. Jednym z najlepszych istniejących obecnie na rynku jest Proszek Zasadowy firmy Langsteiner (http://www.langsteiner.pl/). Jego niewątpliwą zaletą jest prostota użycia. Wystarczy rozpuścić 8g proszku w szklance wody i wypijać raz dziennie. Ale to nie wszystko, proszek ten zawiera sporo potrzebnych pierwiastków takich jak selen (na jego niedobór cierpi około 80 % społeczeństwa!), potas, wapń i magnez. Jest także całkowicie bezpieczny, mogą go przyjmować nawet kobiety w ciąży, zwłaszcza, że w trzecim trymestrze wiele kobiet cierpi na zgagę. Te wszystkie zalety czynią proszek Langsteiner przydatnym suplementem diety oraz produktem, który pomoże oczyścić organizm z toksyn.

Równowaga w walce z efektem jojo


Nie ma wątpliwości, że dbanie o równowagę kwasowo-zasadową jest niezbędne podczas odchudzania, ponieważ właśnie wtedy najczęściej dochodzi do jej zachwiania. Rezygnacja z dotychczasowej diety i nawyków żywieniowych, prowadzi do zaburzenia prawidłowych proporcji kwasów i zasad, skutkując złym samopoczuciem i w konsekwencji zwiększeniem apetytu. Organizm próbuje bezskutecznie przywrócić poprzednią równowagę, intensyfikując odczucie głodu a tym samym prowadząc do utraty efektów diety. Aby zapobiec efektowi jojo, atakom wilczego głodu i uporczywemu "podjadaniu", warto sięgnąć po Proszek Zasadowy, który przywróci równowagę w naszym ciele, pozwalając na kontynuację procesu odchudzania. Warto również pamiętać by na bieżąco sprawdzać tabele żywnościowe, najlepiej takie, na których oznaczony jest odczyn Ph produktów - są one bardzo pomocne przy ustalaniu diety. Dbałość o wszystkie te szczegóły pozwoli cieszyć się zdrowym ciałem oraz pomoże w procesie odchudzania.

źródło: http://www.langsteiner.com.pl/

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz