Zgrabna Sylwetka: 2011-01-09

sobota, 15 stycznia 2011

Smaczne Odchudzanie.

Stosowanie diety odchudzającej nie musi wiązać się z pogorszeniem smaku spożywanego jedzenia. Istotne jest aby posiłek zawierał produkty mniej kaloryczne ale jak najbardziej różnorodne i dobrej jakości. Wielu naukowców potwierdza, że zdrowe diety odchudzające nie muszą różnić się od prawidłowo zbilansowanej diety ale muszą dostarczać po prostu mniej kalorii.

Według dietetyków, popularne głodówki i diety z bardzo małą ilością kalorii są niewskazane. Takie odchudzanie nie przynosi długotrwałych rezultatów. Po kuracji pojawia się efekt jojo czyli zaczynamy szybko przybierać na wadze i osiągamy w końcu wagę często wyższą niż przed rozpoczęciem stosowania diety. Bardzo niewskazane dla organizmu jest stosowanie diet opartych o jeden składnik np. jabłko, ryż czy kapusta oraz programów odchudzających, w których źródłem kalorii jest tylko jedna grupa związków np. posiłków opartych głównie o tłuszcze lub węglowodany.

Najskuteczniejsze diety to takie, które cechują się zmniejszoną ilością tłuszczów i węglowodanów ale ze zwiększonym udziałem białka bowiem to ono odpowiada za odczuwanie nasycenia. Białko pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i zmniejszyć objętość tłuszczu trzewnego, który powszechnie postrzega się za najgroźniejszy dla organizmu. Jednocześnie białko przeciwdziała utracie masy mięśniowej.
Stosując każdą dietę powinniśmy konsultować się z lekarzem lub innym specjalistą dietetykiem. Diety wysokobiałkowe stosowane w zbyt długim czasie mogą u osób z chorobami wątroby lub nerek prowadzić do powikłań. Substancje powstałe w wyniku metabolizmu białka obciążają wspomniane narządy i mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Bardzo ważne przy odchudzaniu jest picie dużej ilości wody. Generalnie powinniśmy pić ok 1,5 litra wody dziennie a w trakcie odchudzania nawet 2 litry. Zdecydowanie najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Dobrze też jeśli będziemy pić kilka różnych wód, od różnych producentów.

Aby nasza dieta była smaczna i żebyśmy nie musieli odczuwać dyskomfortu pogorszenia smaku możemy zwiększyć udział spożywanych warzyw i owoców. Wiadomo, że każdy ma różne gusta i smaki więc dobór powinien być indywidualny. Warto pamiętać, że warzywa zawierają mniej cukrów niż owoce i mają tez mniej kalorii. Gotowane kalafiory czy brokuły są naprawdę smaczne i bardzo zdrowe. Co do mięs do można zrezygnować ze smażonego kotleta na rzecz gotowanego mięsa. Np. mięso mielone zamiast w bułce i na tłuszczu można gotować w woreczkach z wodą z dużą ilością przypraw i ziół. Nie ma wtedy mdłego smaku i łatwiej się przestawić.

Decydując się na odchudzanie pamiętajmy, że wywołanie spowolnienia przemiany materii po pewnym czasie spowoduje, że przestaniemy chudnąć. Dlatego stosując dietę powinniśmy jednocześnie zwiększyć aktywność fizyczną, która nasila metabolizm.


Źródło: Smaczne odchudzanie - sylwek

Jak można przyjemnie schudnąć? ...i nadal jeść czekoladę?

Autorem artykułu jest Joanna Ostrocka



Chcesz być szczupła. Nie lubisz rezygnować ze słodkiej przyjemności delektowania się czekoladą... Aromat czekolady kusi i uwodzi... Czy możesz ulegać swojemu słodkiemu nałogowi, a mimo schudnąć? Okazuje się, że to całkiem możliwe!

W Stanach Zjednoczonych i praktycznie całej Europie RAW dieta bije popularnością niemalże każdą inną dietę. I choć każda dieta czegoś zakazuje, ta wydaje się całkiem przyjemna, biorąc pod uwagę fakt, że przyzwala, a nawet zachęca do spożywania czekolady! Nie chodzi jednak o jakąkolwiek czekoladę. RAW dieta, surowa dieta lub bardziej po polsku witarianizm to taki sposób odżywiania, który przyzwala na jedzenie żywności ożywionej, czyli takiej, która nie została poddana obróbce termicznej. Do grona entuzjastów RAW diety można zaliczyć między innymi Demi Moore, Natalie Portman czy Uhrme Thurman. Sting jest również wielkim propagatorem tej diety, a Madonna bywając w Stanach odwiedza popularne restauracje raw.

joga13320_shutterstock_47550610__zurijeta

Jaka jest różnica pomiędzy gotowanym a surowym jedzeniem?

W 1930 roku Dr Paul Kouchakoff z grupą lekarzy, przeprowadził badania w Szwajcarskim Instytucie Chemii Klinicznej odnośnie wpływu żywności gotowanej i surowej na układ immunologiczny. Wyniki tych badań były jednoznaczne. Surowa żywność jest rozpoznawalna i akceptowana przez ciało, natomiast gdy spożywamy żywność, która została poddana obróbce cieplnej powyżej 47 stopni Celsjusza, nasz organizm zwiększa ilość białych krwinek. Taka zwiększona produkcja leukocytów dowodzi, że żywność przetworzona termicznie jest nierozpoznawalna przez organizm. Zadaniem białych krwinek jest rozpoznanie zagrożenia i ochrona, ich liczba wzrasta, gdy organizm jest zaatakowany przez wirusy, osłabiony lub ma kontakt z toksycznymi substancjami, również w kontakcie z gotowaną gotowaną żywnością. Warto dodać, że eksperyment dowiódł iż taka reakcja nie zachodzi w przypadku konsumpcji żywności surowej.

W praktyce oznacza to, że żywność RAW jest lepiej przyswajalna, a wszystkie składniki odżywcze w niej zawarte lepiej wykorzystywane przez organizm. Organizm nie jest więc obciążony i nie musi używać własnych rezerw enzymatycznych, które może przeznaczyć na przykład na leczenie organizmu lub odnawianie komórek, czyli spożywanie żywności RAW opóźnia również efekty starzenia się organizmu!

Co za tym je Demi Moore i inni wszyscy stosujący RAW dietę?

Warzywa, owoce, nasiona, orzechy, ziarna, glony, kiełki, superfoods... I wbrew pozorom taki zawężony wybór wciąż pozostawia wiele do popisu w kuchni! W internecie nie brakuje kolorowych przepisów i fantazyjnych raw dań... Można stworzyć mleka na bazie orzechów z kakao, posłodzonym egzotycznym syropem z agawy lub syropem z korzenia yakonu! Do tego czekolada z nieprażonego kakao z mesquite... Na deser lody, ciasto... Można stworzyć praktycznie każdą wersję raw ulubionego gotowanego posiłku. Blogowicze prześcigają się w pomysłach. I choć dieta jest wciąż mało znana w Polsce, już o niej słychać, jest nawet pierwszy sklep internetowy, który w swojej ofercie ma słodkie RAW czekolady, witariańskie krakersy, wodę kokosową, a nawet kosmetyki wyprodukowane w oparciu o filozofię raw diety. Wszystkie produkty posiadają również certyfikaty ekologiczne. Niewątpliwym atutem RAW produktów dostępnych w tym sklepie jest fakt, że są one bezglutenowe, wolne od cukru, nabiału, soi i składników genetycznie modyfikowanych, co sprawia, że są idealne dla cukrzyków, chorych na celiakię, a przede wszystkim dzieci!

W sieci jest również portal dla witarian, gdzie można również zgłębić tę dietę i wymienić się swoimi doświadczeniami z innymi osobami.

RAW dieta jak się okazuje z relacji wielu ludzi, którzy ją zastosowali, nie tylko jest idealnym sposobem na pozbycie się wagi i problemów z cerą czy celluitisem, ale również pomaga wyleczyć tak poważne choroby jak nowotwory, cukrzycę czy otyłość. Angela Stoke z Anglii jest przykładem na to, co można osiągnąć na tej diecie.

Wydaje się, że genialność tej diety jest ukryta w jej prostocie...


---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

piątek, 14 stycznia 2011

Chudnij dzięki chromowi

Prawie każdy środek wspomagający odchudzanie zawiera dziś chrom, reklamowany jako jeden z poskramiaczy nadmiernego apetytu. Czy chrom rzeczywiście jest supresantem łaknienia i ułatwia odchudzanie?
Jako suplement na odchudzanie chrom wciąż wzbudza sporo kontrowersji, bo części osób stosujących go wydaje się nieskuteczny. W przypadku tego akurat pierwiastka efektywność i skuteczność działania faktycznie zależą od indywidualnych reakcji i nawet przyjmowanie większych ilości chromu niż zalecane niczego nie zmieni, a może nawet zaszkodzić.
Organizm wykorzystuje chrom wtedy, gdy jest mu potrzebny, a jeśli ktoś nie ma napadów wilczego głodu, albo ciągłej chęci na słodycze trudno spodziewać się, by suplementy zadziałały redukując intensywność czy zmniejszając częstotliwość występowania tych uczuć.

Innymi słowy chrom działa wtedy, gdy ma coś do zdziałania, a sytuacja taka występuje na przykład w hipoglikemii.

Hipoglikemia
Zjawisko to zdarza się zaobserwować każdemu z nas, im rzadziej tym lepiej, polega ono na nagłym i znacznym spadku poziomu glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę żyją z hipoglikemią na co dzień, a u osób zdrowych pojawia się ona w reakcji na brak dostępu do pożywienia z poziomu organizmu tzn. gdy jesteśmy na restrykcyjnej diecie, nie zjemy na czas posiłku, który dotychczas zjadaliśmy o ściśle określonej porze, albo gdy rozregulujemy organizm stosując nieodpowiednią dietę (uzależnienie od fast-foodów skutkuje napadami obżarstwa czy raczej wilczego apetytu). Gdy poziom glukozy spadnie poniżej granicy tolerancji pojawia się apetyt na cokolwiek, w tym na słodycze.

Jak działa chrom?
Chrom jest bardzo aktywnym biologicznie minerałem wchodzącym w skład czynnika o nazwie GTF (czynnik tolerancji glukozy) to ta substancja kontroluje poziom cukru we krwi łagodząc (bądź nie – jeśli jest jej zbyt mało) objawy hipoglikemii.
Oprócz tego naukowcy starają się w tej chwili jednoznacznie potwierdzić tezy o tym, że chrom jest:

•minerałem wpływającym na rozwój organizmu,
•pierwiastkiem aktywującym produkcję insuliny i biorącym aktywny udział w metabolizmie węglowodanów,
•stymulatorem syntezy glikogenu (to w zasadzie już potwierdzono),
•stymulatorem syntezy kwasów tłuszczowych i transporterem tj. pierwiastkiem ułatwiającym przenoszenie aminokwasów do komórek ludzkiego organizmu,
•pierwiastkiem wpływającym pozytywnie na gospodarkę lipidami i cholesterolem.
Większość tych zjawisk potwierdzają badania prowadzone przez Health and Medical Research Foundation z San Antonio. Na podstawie tych badań stwierdzono, że suplementacja chromem wskazana jest w leczeniu otyłości, w niektórych postaciach cukrzycy i u sportowców (glikogen!).

Dlaczego suplementacja?
Chrom jest niestety takim pierwiastkiem, któremu należy stworzyć specjalne warunki, by został pozyskany przez organizm z pokarmów. Wysoko tłuszczowa, wysoko przetworzona dieta i wszechobecne w pokarmach związki chemiczne (np. związki fosforowe) obniżają zdolność organizmu do pozyskiwania i przyswajania chromu. Dlatego właśnie warto sięgnąć po suplementację. Jakkolwiek zapotrzebowania organizmu na chrom nie wyznaczono, zaleca się spożywanie nie więcej niż 200mg tego pierwiastka. Suplementów z chromem nie powinny stosować kobiety w ciąży i osoby karmiące, a chorzy na cukrzycę mogą poń sięgnąć jedynie po konsultacji z lekarzem.
Źródło: Chudnij dzięki chromowi - Ania

Dieta Pierre`a Dukana

small>Autorem artykułu jest ZdrowoNajedzony

Dieta Pierre`a Dukana to dieta oparta na proteinach. Umożliwia ona nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów ale pomaga również zredukować cellulit zwany inaczej "skórką pomarańczową".


Dieta Dukana składa się z czterech faz podczas których zaleca się jeść tyle razy ile się chce jednak wyłącznie produkty dozwolone w danej fazie, wypijać 1,5 litra płynów dziennie, pić w trakcie posiłków, zrezygnować z soli lub ograniczyć ją do minimum, wyeliminować produkty węglowodanowe, zrezygnować z cukru (można stosować słodzik), codziennie jeść 2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę pszennych.

1 Faza - czysto proteinowa

Przynosi ona błyskawiczne rezultaty, porównywalne do głodówki. Utrata wagi ok. 1 - 1,5 kg w ciągu 2 do 7 dni, bo tyle trwa ten etap.

Produkty dozwolone to wyłącznie chude mięso takie jak pierś z kurczaka i indyka, wołowina, cielęcina i konina. Mięso przygotowujemy na grilu lub w piekarniku, tak aby pozbyć się jak największej ilości tłuszczu. Można też jeść podroby wątróbkę lub cynadry i chude wędliny np. z indyka czy kurczaka. Autor dopuszcza jedzenie wszystkich gatunków ryb (pieczonych, wędzonych i gotowanych) a także jajek i chudego nabiału. Można pić kawę, herbatę i herbatki ziołowe, stosować ocet, przyprawy, zioła i cytrynę.

2 Faza - dieta naprzemienna
Podczas tej fazy następuje regularny spadek masy ciała pozwalający osiągnąć upragnioną wagę. Tracimy 1 kg tygodniowo. Trawa ona do momentu uzyskania zamierzonej wagi.
Stosujemy wszystkie produkty z 1 fazy przez 5 dni, a przez kolejne 5 dni dodatkowo jemy warzywa (5/5). Jeśli ktoś woli może stosować dietę naprzemienną opierając jeden dzień na proteinach na zmianę z dniem w którym dodajemy warzywa (1/1) lub przez siedem dni proteiny a kolejne 7 z warzywami (7/7).

3 Faza - kuracja utrwalająca
Utrwalanie zdobytej wagi - dziesięć dni na każdy utracony wcześniej kilogram.
Jemy wszystkie produkty z 1 i 2 fazy a dodatkowo jedną porcję owoców w ciągu dnia. Dozwolone są wszystkie owoce oprócz bananów, czereśni i winogron. Wolno nam zjeść 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, 40 gramów żółtego sera i dwie porcje produktów skrobiowych tygodniowo oraz dwa razy w ciągu tygodnia możemy sobie pozwolić na posiłek dowolny np. pizza lub lody. Obowiązkowo jeden dzień w tygodniu stanowi dieta czysto proteinowa!

4 Faza - definitywna stabilizacja
Proteinowe czwartki do końca życia.
Po zakończeniu 3 Fazy możemy zacząć jeść swobodnie, co nie znaczy, że wolno nam wrócić do starego sposobu odżywiania. Jeden dzień w tygodniu musimy przeznaczyć na czyste proteiny. To nam zapewni długoterminowe ustabilizowanie naszej wagi. Codziennie również należy spożywać 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.

Wszystkim, których ta rewelacyjna francuska dieta zainteresowała odsyłam do książki pt. "Nie potrafię schudnąć" Pierre`a Dukana.

www.zdrowonajedzony.pl - zdrowie, dieta, uroda

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Czym jest Wskaźnik BMI ?

Dla osób odchudzających się na pewno znajomy będzie skrót BMI. Jest to akronim od angielskich słów Body Mass Index, czyli wskaźnik masy ciała. W innej terminologii wskaźnik ten określany jest jako wskaźnik Queteleta II. Współczynnik ten liczony jest poprzez podzielenie masy ciała podawanej w kilogramach, przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Jeśli dana osoba waży 60 kg i mierzy 170 cm, to należy podzielić 60 przez 1,7 do kwadratu. Wynik wskazuje, czy osoba ta ma odpowiednią masę ciała, ma niedowagę, ma nadwagę, czy też jest otyła.

Wskaźnik masy ciała wykorzystywany jest w ocenie zagrożenia chorobami, które nierozerwalnie związane są z nadwagą i otyłością. Do chorób tych zaliczana jest cukrzyca, choroby wieńcowe, czy też miażdżyca. Jeśli wskaźnik BMI ma podwyższoną wartość istnieje większe prawdopodobieństwo, że u danej osoby wystąpi jedna z podanych chorób. Wielu lekarzy twierdzi, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną i największy wpływ na jej pojawienie się u pacjenta ma jego waga.

Utrzymywanie właściwej masy ciała, a więc również wskaźnika BMI ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Jeśli będzie on w odpowiedni sposób się odżywiał, zrzuci zbędne kilogramy, ma szansę wygrać z chorobą, albo przynajmniej zahamować skutecznie jej dalszy rozwój. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób jest otyłych, co na pewno nie sprzyja utrzymywaniu dobrego zdrowia. Nadmierne jedzenie niezdrowych pokarmów – słodyczy, Fast foodów itp. jest czynnikiem, który może doprowadzić do poważnych chorób. Jeśli już wystąpią one u nas, jedyną drogą do odzyskania zdrowia jest leczenie farmakologiczne, operacyjne oraz oczywiście daleko idące odchudzamie.







Źródło: Czym jest wskaźnik BMI? - kolega

Jak pozbyć się zbędnych kilogramów.

Autorem artykułu jest Marcin Denisiuk

Masz kilka centymetrów za dużo w pasie? Nie jesteś do końca zadowolony ze swojej sylwetki? Nie jesteś sam. Rozejrzyj się dookoła ilu jest takich jak Ty. Chcesz to zmienić? Czytaj dalej. Jeśli nie, szkoda Twojego czasu na dalszą lekturę.


Nasza cywilizacja cały czas się rozwija a wraz z nią nasze życie nabiera tempa. Czasy domowych obiadów i rodzinnych spotkań przy stole odchodzą w zapomnienie. Nadeszła era McDonalda, KFC i innych restauracji czy barów serwujących "szybkie jedzenie". W drodze z jednego spotkania na drugie często korzystamy z ich usług. Nie zastanawiamy się nad tym co spożywamy. Liczy się szybkie zaspokojenie głodu i dostarczenie odpowiedniej ilości pożywienia.

W chwili gdy odbieramy z pralni ubranie i okazuje się, że wchodzimy w nie z pewnymi problemami, wyjaśniamy sobie, że pewnie skurczyło się w praniu. Prawda jest taka, że nie skurczyło się, tylko zgromadziliśmy na swoim ciele dodatkowe centymetry tkanki tłuszczowej.

Jeśli mamy dość samozaparcia i silnej woli to czasami zwrócimy uwagę na to co jemy lub nawet odwiedzimy najbliższą siłownię. Niestety nasz zapał zanika równie szybko jak się pojawił. Nie ma natychmiastowych efektów, nie ma też motywacji. Kółko się zamyka i nadal w drodze między spotkaniami zajadamy się fast foodami.

Wyjście z tej sytuacji jest bardzo proste. Należy zwracać większą uwagę na to co jemy i kiedy jemy. Nasz organizm jest jak super komputer. Wysyła nam sygnały, które powinniśmy odczytywać i odpowiednio na nie reagować.

Trzech największych wrogów naszego organizmu.
  • sól
Nie jest tajemnicą, że sód źle wpływa na nasz układ ciśnieniowy. Należy więc używać jej jak najmniej. Nie musimy dodatkowo solić naszych potraw. Soli jest w nich wystarczająco dużo. Sprawdź skład pierwszej lepszej wędliny, którą spożywasz. Zwróć uwagę na zawartość mięsa.
  • cukier
Drugim w kolejce jest cukier. Pod każdą postacią. Ciastka, cukierki, czekoladki itd. Nie muszę tłumaczyć, że ich spożywanie wiąże się z nadmiarem tkanki tłuszczowej w naszym organizmie.
  • biała mąka
Trzeci składnik naszego pożywienia, który należy wyeliminować to biała mąka. Generalizując, produkty z niej wytworzone nie posiadają żadnej wartości odżywczej dla naszego organizmu.
Cała tajemnica. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy zacznij od wyeliminowania ze swojego pożywienia powyższych składników. Na sam początek. Jedz tylko wtedy gdy jesteś głodny. Zamiast cukierków zacznij jeść świeże owoce i warzywa. Pij dwa litry wody dziennie i ciesz się efektami, które osiągasz.

Marcin Denisiuk
---
www.celoosiagacz.pl

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

czwartek, 13 stycznia 2011

Najnowszy trik na odchudzanie

Autorem artykułu jest Metamorfozadiety

Najnowszy trik na odchudzanie

Codziennie jesteśmy atakowani mnóstwem informacji o żywieniu, dietach i metodach odchudzania. Większość z nich wymaga od nas poświęcenia i dużej motywacji, aby uniknąć wpadek podczas stosowania określonej diety. Jednak najbardziej cenionymi sposobami na odchudzanie, powinny być metody walki z nadwagą przebadane klinicznie i poparte naukowymi metodami.


Najnowsze wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Medical News Today przedstawiają bardzo ciekawy i łatwy sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Naukowcy z Uniwesytetu w Blacksburg w stanie Virginia stwierdzili, że picie 2 szklanek wody przed każdym posiłkiem sprzyja utracie masy ciała.

Badanie zostało przeprowadzone wśród 48 dorosłych osób w wieku od 55 do 75 lat. Uczestnicy badania zostali przydzieleni losowo do dwóch grup: osób pijących oraz niepijących wody przed posiłkiem. Badanie trwało 12 tygodni. Dodatkowo podczas badania uczestnicy stosowali niskokaloryczną dietę.

Po okresie 12 tygodni, osoby które wypijały 2 szklanki wody przed posiłkami straciły średnio 7 kg, podczas gdy uczestnicy badania nie stosujący tej metody, utracły średnio 5kg.

Dr Brena Davy, która była przewodnkiem badania, tłumaczy większy spadek masy ciała tym, że wypicie wody powoduje uczucie pełności jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia. Ponadto woda ma zero kalorii. Poza tym, zastępując słodkie napoje wodą, możemy także zwiększyć szansę na normalizację naszej wagi - dzięki temu zmniejszamy ilość spożywanych kalorii (jedna szklanka słodkich napojów gazowanych może zaiwerać nawet 10 łyżeczek cukru!).

Każdy z nas może wyliczyć własne, indywiduale zapotrzebowanie na wodę. Wystarczy pomnożyć swoją masę ciała przez 30 ml, czyli osoba o masie 50 kg powinna wypijać 1,5 l wody (50 kg x 30 ml = 1500 ml).
Podsumowując: jeśli się odchudzamy to poza stosowaniem zdrowej diety z ograniczeniem kalorii, nie zpaominajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody. Prawidłowe nawodnienie organizmu polepsza nasze samopoczucie, pozwala na prawidłowy przebieg wszystkich reacji w naszym ciele, ale także pomaga schudnąć - pijąc wodę chudniemy więcej!

Anna Kacperska
Poradnia Dietetyczna METAMORFOZA
www.metamorfozadiety.blogspot.com

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Dekalog zdrowia na rok 2011

Autorem artykułu jest Agencja PR studio PRowokacja

Dekalog zdrowia na rok 2011

Tradycyjnie wraz z Nowym Rokiem podejmujemy noworoczne postanowienia porzucenia złych nawyków i zadbania o siebie. Każdy zastanawia się co warto zmienić, aby kolejny rok był lepszy od mijającego. Eksperci z firmy Noble Health przygotowali 10 pomysłów na zadbanie o swoje zdrowie w nowym roku.


1. Ciesz się życiem!
To ważny krok na drodze do szczęścia i zdrowia. Już dziś zastanów się nad kupnem karnetu do SPA, pomoże ci to odzyskać równowagę ciała, umysłu i duszy. Albo po prostu wyjdź z domu i spróbuj czegoś nowego! Wokół ciebie jest mnóstwo atrakcji artystycznych i rekreacyjnych. Wystarczy tylko się rozejrzeć.

2. Zacznij uprawiać sport
Regularne ćwiczenia nie tylko poprawią twoją kondycję fizyczną, ale także wpłyną na lepsze samopoczucie i większą pewność siebie. Liczne badania wykazały, że regularne uprawianie sportu zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, wydłuża życie, pomaga osiągnąć spadek niechcianej wagi, poprawia nastrój i obniża ciśnienie krwi. W skrócie, uprawianie sportu poprawi twoje zdrowie i sprawi, że w Nowym Roku poczujesz się lepiej.

3. Ogranicz ilość soli w diecie
Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi bez względnie odstaw na bok solniczkę. Dietetycy zalecają, aby dzienna porcja soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 6 gramów (2400 mg sodu) na dobę. Niektóre potrawy bywają zdradliwe - zupy w puszkach zawierają ponad 1000 mg sodu w jednej filiżance porcji. Dlatego już dziś bacznie obserwuj, co nakładasz sobie na talerz. Najlepszym sposobem na ograniczenie soli w diecie jest przygotowanie zawsze świeżej żywności. Zamiast używać konserw warzywnych, staraj się sięgać po świeże produkty.

4. Zredukuj tłuszcz i cukier w diecie
Ograniczenie tłuszczów nasyconych w codziennej diecie jest ważne dla utrzymania serca w dobrej kondycji. Badania pokazują, że osoby, które spożywają wiele artykułów spożywczych i napojów z dodatkiem cukru wykazują tendencję do spożywania większej ilości kalorii dziennie. Zatem od Nowego Roku wkładaj do koszyka sklepowego wodę mineralną - pomoże to tobie i twojej rodzinie utrzymać prawidłową wagę ciała.

5. Ogranicz alkohol
Picie zbyt dużej ilości alkoholu może podnosić ciśnienie krwi. Jest również szkodliwe dla wątroby, mózgu i serca. Napoje alkoholowe zawierają sporą ilość kalorii - to ważna informacja, gdy próbujesz bezskutecznie schudnąć. Zatem toastem w Nowy Rok pożegnaj nadmierne spożywanie alkoholi, zwłaszcza tych słodkich.

6. Rzuć palenie
Rzucenie palenia nie jest łatwe, ale możesz to zrobić! To jest bardzo poważny problem: palenie szkodzi niemal każdemu narządowi twojego ciała. W samych Stanach Zjednoczonych palenie powoduje jeden na pięć zgonów, a około 8,6 mln ludzi z powodu tego nałogu cierpi na raka płuc i choroby serca. Zatem dłużej się nie zastanawiaj.

7. Wzmocnij swój organizm!
Żyjemy w ciągłym pośpiechu, co powoduje niedobór witamin i minerałów w naszych organizmach. Dlatego już od dziś wzbogać swoją dietę o suplementy. Produktem o właściwościach uodporniających wartym polecenia jest oparte na naturalnych składnikach Colostrum By-Health. Preparat zawiera ponad 20 przeciwciał dla bakterii, wirusów, grzybów. Głównym składnikiem specyfiku jest tzw. colostrum, czyli substancja uodporniająca, którą noworodki otrzymują z mlekiem matki. W stanach wyczerpania i stresu naszą podporą będą zawarte w suplemencie witaminy z grupy B i A.

8. Pamiętaj o regularnych badaniach profilaktycznych
Nie pozwól zaskoczyć się chorobie. Wykonywanie regularnych analiz pozwoli tobie i twojej rodzinie uniknąć przykrych niespodzianek. Profilaktyka pozwala na monitorowanie bieżącej kondycji zdrowotnej oraz wczesne wykrywanie wszelkich zagrożeń. Zatem już dziś umów się do lekarza na badania okresowe.

9. Odpoczywaj regularnie
Nie poddawaj się stresowi - uśmiechaj się, szukaj najprostszych, najprzyjemniejszych, najzabawniejszych sposobów, by cieszyć się aktywnym zdrowym życiem. Staraj się dać organizmowi tyle snu ile potrzebuje. To właśnie podczas odpoczynku organizm ma szansę się zregenerować, dlatego postaraj się znaleźć choć chwilę "wyłączenia" w ciągu dnia.

10. Naucz się czegoś nowego
Na koniec czas sobie obiecać, że w tym roku odkryjesz coś nowego. Być może zastanawiasz się nad zmianą pracy, chcesz nauczyć się nowego języka, albo po prostu chcesz wreszcie wiedzieć jak naprawić swój komputer? Niezależnie od tego czy zamierzasz wziąć udział w kursie językowym, czy przeczytać ciekawą książkę, znajdziesz w edukacji sposób na motywowanie samej siebie.

Lista postanowień noworocznych nigdy nie ma końca. Co roku do głowy przychodzą nam tysiące pomysłów na zmiany. Aby je osiągnąć postaraj się wybrać realne cele, które uda ci się zrealizować małymi kroczkami. A zatem do dzieła! Powodzenia w realizacji postanowień na rok 2011.
* * *
O Firmie Noble Health Sp. z o.o.
Firma Noble Health Sp. z o.o. jest w Polsce wyłącznym i autoryzowanym dystrybutorem firmy By-Health, której produkty służące ochronie zdrowia i urody biją rekordy popularności w Europie i USA. Wiodącymi produktami w portfolio firmy Noble Health są suplementy diety: Collagen By-Health i Colostrum By-Health. Collagen By-Health, coraz powszechniej stosowany w formie tabletek, skuteczniej niż zawarty w kosmetykach odbudowuje strukturę białek w skórze. Colostrum By-Health zawiera największą, poza naturalnym mlekiem matki, ilość czynników odpornościowych i odżywczych. Zachęcamy do odwiedzenia strony www.noblehealth.pl, gdzie znajdą Państwo szczegółowe dane dotyczące produktów.

Kontakt dla mediów:
studio PRowokacja Agencja Public Relations
biuro@studioprowokacja.pl
tel. 42 209 17 45

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Odchudzanie po świętach

Autorem artykułu jest Estelle Estelle

Odchudzanie po świętach

Wielu ludzi staje na wadze i dochodzi do wniosku, że nadszedł czas na odchudzanie. Zabierają się za ten niełatwy proces bez żadnego merytorycznego przygotowania. Pierwsze założenie brzmi zwykle: "Wystarczy odstawić słodycze, tłuszcze i trochę się poruszać, a na pewno osiągnę efekt".


Rozsądne odchudzanie

W dalekiej perspektywie, jest to zasadniczo prawda, ale trzeba pamiętać, że wiąże się z tym długi okres wyrzeczeń, po którym efekty mogą nadal nie być zadowalające. Mało kto zadaje sobie pytanie: a co z równowagą kwasowo-zasadową? Jak jest ona powiązana z dietą? Co jeść, by utrzymywać ją w normie?



Przede wszystkim, odchudzanie to proces, w którym trzeba nastawić się na konsekwencję, systematyczny wysiłek i sporo wyrzeczeń. Ważna jest rola psychiki, bo ona ma być naszym motorem napędowym. Prawidłowe nastawienie psychiczne, to powiedzenie sobie "teraz się czegoś wyrzekam, ale długofalowy efekt jest tego warty! - chodzi przecież o moje zdrowie". Warto też połączyć dietę (czyli rozsądne wyrzeczenia i umiarkowanie w odżywianiu) ze sportem (czyli ruchem i wysiłkiem fizycznym). Wymaga to od nas psychicznej i fizycznej walki, ale skutki będą trwałe i szybciej zauważalne. Szczególnie pomocna w pracy nad swoim ciałem okazuje się też dbałość o równowagę kwasów i zasad w organizmie.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?

Jest to stan, w którym organizm ma prawidłowy odczyn Ph (pomiędzy 7,35, a 7,40), czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zachwiania tej równowagi przejawiają się jako kwasica lub zasadowica. Są to stany zagrażające zdrowiu, a w ekstremalnych przypadkach nawet w życiu. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymywanie ilości kwasów i zasad w niezachwianej równowadze. Również dlatego, że zrównoważona ilość kwasów i zasad okazuje się pomocna w procesie odchudzania.



Dietetycy zalecają układać dietę składającą się w 80% z produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Oczywiście jest to propozycja dla osób, które nie mają problemów z nadmierną ilością kwasów lub zasad, czy też z ich niedoborem. Nadmiar kwasów może prowadzić do nadkwasoty, czyli nie do okazjonalnych problemów ze zgagą, ale do stanu, gdzie zgaga towarzyszy nam cały czas! Z kolei nadmiar zasad stwarza w organizmie idealne środowisko do rozwoju grzybów, drożdżaków, pleśniaków i innych drobnoustrojów.

Jak podwyższyć ilość kwasów w płynach ustrojowych w przypadku niedoboru?

Przede wszystkim spożywając produkty żywieniowe o charakterze kwasotwórczym. A przy tym należy unikać produktów wysoko kwasotwórczych takich jak np. gazowane słodkie napoje, piwa, likiery alkoholowe, czerwone mięso - wołowina. Natomiast produkty słabo kwasotwórcze takie jak otręby, orzechy włoskie i nerkowca, śliwki, borówki i inne, w przypadku dużego niedoboru kwasów mogą okazać się niewystarczające. Dlatego dobrze spożywać produkty średnio kwasotwórcze, czyli ryby, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, owoce morza, chude kiełbasy i wędliny.

Co natomiast spożywać, gdy brakuje zasad w naszym ciele?


Analogicznie do kwasów, należy unikać "skrajnych" produktów czyli wysoko i słabo zasadotwórczych (wysoko zasadotwórcze - cytryny, kiwi, gruszki słodkie, limonki, ananasy, soki warzywne niesłodzone; słabo zasadotwórcze - cebula, grzyby, ogórki, wiśnie, oliwa, kalafior. Pożądane są produkty średnio zasadotwórcze - buraki, szpinak, dynia, pomarańcze, czosnek, agrest.



Oczywiście, obie powyższe porady dotyczą osób, które nie mają poważnych problemów z równowagą kwasowo-zasadową. Na przykład w przypadku nadkwasoty, cytryny jako produkt wysoko zasadotwórczy są konieczne! Zaś w przypadku pojawienia się na przykład pleśniaków jamy ustnej, należy spożywać wysoko kwasotwórcze produkty, jak np. czerwone mięso, wątróbka, ryż biały i inne.

Suplementy diety


Jest jeszcze jeden sposób na utrzymanie prawidłowej równowagi - mianowicie są to różnorakie suplementy diety. Jednym z najlepszych istniejących obecnie na rynku jest Proszek Zasadowy firmy Langsteiner (http://www.langsteiner.pl/). Jego niewątpliwą zaletą jest prostota użycia. Wystarczy rozpuścić 8g proszku w szklance wody i wypijać raz dziennie. Ale to nie wszystko, proszek ten zawiera sporo potrzebnych pierwiastków takich jak selen (na jego niedobór cierpi około 80 % społeczeństwa!), potas, wapń i magnez. Jest także całkowicie bezpieczny, mogą go przyjmować nawet kobiety w ciąży, zwłaszcza, że w trzecim trymestrze wiele kobiet cierpi na zgagę. Te wszystkie zalety czynią proszek Langsteiner przydatnym suplementem diety oraz produktem, który pomoże oczyścić organizm z toksyn.

Równowaga w walce z efektem jojo


Nie ma wątpliwości, że dbanie o równowagę kwasowo-zasadową jest niezbędne podczas odchudzania, ponieważ właśnie wtedy najczęściej dochodzi do jej zachwiania. Rezygnacja z dotychczasowej diety i nawyków żywieniowych, prowadzi do zaburzenia prawidłowych proporcji kwasów i zasad, skutkując złym samopoczuciem i w konsekwencji zwiększeniem apetytu. Organizm próbuje bezskutecznie przywrócić poprzednią równowagę, intensyfikując odczucie głodu a tym samym prowadząc do utraty efektów diety. Aby zapobiec efektowi jojo, atakom wilczego głodu i uporczywemu "podjadaniu", warto sięgnąć po Proszek Zasadowy, który przywróci równowagę w naszym ciele, pozwalając na kontynuację procesu odchudzania. Warto również pamiętać by na bieżąco sprawdzać tabele żywnościowe, najlepiej takie, na których oznaczony jest odczyn Ph produktów - są one bardzo pomocne przy ustalaniu diety. Dbałość o wszystkie te szczegóły pozwoli cieszyć się zdrowym ciałem oraz pomoże w procesie odchudzania.

źródło: http://www.langsteiner.com.pl/

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Sezon balowy w pełni, a sukienka zaciasna?

Autorem artykułu jest Kasia

Sezon balowy w pełni, a sukienka zaciasna?

Szybka dieta kopenhaska jest najlepszym rozwiązaniem dla osób o silnej motywacji i dużej cierpliwości. Zaciśniecie pasa na około 2 tygodnie gwarantuje poprawienie samopoczucia. Ciało będzie szczuplejsze i oczyszczone z toksyn, czyli samoocena się podniesie.


Dieta kopenhaska to bardzo efektywna dieta, która daje szybkie rezultaty. Jej efekt jest widoczny z dnia na dzień. Jednak wymaga ona bardzo silnej motywacji i dużego samozaparcia. Dieta kopenhaska zwana jest dietą 13-dniową, gdyż jak sama nazwa wskazuje stosuje się ją przez 13 dni, w czasie, których absolutnie nie wolno nawet zmienić godziny posiłków, nie mówiąc już o jadłospisie. Godziny posiłków dotyczą śniadania, obiadu i kolacji. Pierwszy posiłek nie ma podanej godziny, obiad należy spożywać pomiędzy 14 - 16, a kolację przed godziną 18. Oczywiście nie są to nienormalne godziny posiłków, więc ich stosowanie nie powinno nikomu dezorganizować dnia. Raczej może być kłopotem samo menu. Dania są raczej skąpe, ale nie głodowe. Należy tylko dokładnie trzymać się jadłospisu. W czasie stosowania diety należy wypijać, co najmniej 2 litry wody dziennie lub ewentualnie herbaty zielonej. Nie wolno nic podjadać, wypijać innych napojów z cukrem lub zanieczyszczających organizm np. teiną. Nie wolno nawet żuć gumy. W diecie kopenhaskiej spożywamy warzywa np. marchewkę, sałatę z olejem i cytryną; mięso i ryby pieczone, gotowane lub grillowane oraz jajka na twardo. Na śniadanie zazwyczaj dieta proponuje kawę z cukrem lub herbatę. To niezbyt wiele zwłaszcza dla kogoś, kto wcześniej jadł na śniadanie jajecznicę z 4 jajek i boczek smażony, a do tego tosty z masłem, jednak jeśli się zdecydujemy na dietę trzeba być bardzo zdeterminowanym. Dietę 13-dniową najwygodniej jest zacząć w poniedziałek, gdyż siódmy dzień tej diety jest bardzo ciężki, więc jeśli jest to możliwe to lepiej pozostać w domu. Możemy również stosować małe oszustwo naszego organizmu i przed posiłkiem wypijać szklankę wody, dzięki temu osiągniemy uczucie sytości. Dietę kopenhaską można stosować raz na dwa lata, dlatego należ przyłożyć się do niej wszystkim siłami by osiągnąć cel i nie oszukiwać, gdyż w ten sposób to sami siebie krzywdzimy, głodząc się bez sensu. Ta dieta nie jest łatwa, zwłaszcza dla osób, które wcześniej się opychały i mają rozepchane żołądki, jednak wysiłki zostaną nagrodzone już po 13 dniach.

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Odchudzanie bez głodzenia?

Autorem artykułu jest Kasia

Odchudzanie bez głodzenia?

Dieta Kwaśniewskiego, zwana również dietą Kapuścianą gwarantuje utratę wagi, nie zmusza do głodzenia się, przez co nie powoduje osłabienia organizmu. Pozwala jeść bez ograniczeń, ale tylko jedną potrawę - kapuśniak!


Jedną z diet odchudzających jest dieta kapuściana, znana również pod nazwą dieta Kwaśniewskiego. Dieta jest dla osób, które oczekują szybkiego efektu i nie potrafią wytrzymać długich miesięcy na tzw. zdrowym odżywianiu się. Dieta Kwaśniewskiego polega głownie na jedzeniu zupy z kapusty przez jeden tydzień. Można również łączyć ją z warzywami i owocami, ale tylko takimi, które nie zawierają zbyt dużo cukru. Dieta ta jest prosta w przygotowaniu, co jest jej dodatkowym atutem, gdyż wymaga jedynie przyrządzenia kapuśniaku. Jest to danie dość proste, więc nawet mało doświadczony kucharz może sobie poradzić. W celu przyrządzenia zupy należy kupić 1 cebulę, 25 dag marchwi, 25 dag czerwonej i żółtej papryki, 2 świeże pomidory oraz kapustę (najlepiej kiszoną). Warzywa należy podsmażyć w małej ilości oleju, następnie zalać wszystko ponad litrem wody i zagotować. Gotujemy około 15 minut. Możemy dodać dla smaku troszkę podsmażonej cebuli, sól, pieprz, czerwona papryka lub inne przyprawy wedle potrzeb i dla smaku. Kapuśniak można jeść w dowolnej ilości, dzięki czemu głód nie jest odczuwalny i przestrzeganie diety jest proste. W ramach urozmaicenia można spożywać warzywa i owoce. W piątej dobie wolno zjeść kawałek chudego mięsa, a w siódmej dobie możemy sobie pozwolić na ciemny ryż lub kaszę gryczaną. W czasie stosowania diety należy pić dużo wody mineralnej, co najmniej 2 litry dziennie lub gorzkiej herbaty. Mimo, iż jest to dieta mało urozmaicona to jest prosta w zastosowaniu i szybko przynosi pożądane efekty. Dzięki temu, że spożywanie kapuśniaku jest w nieograniczonej ilości to uczucie głodu nie jest tak uciążliwe. Efekty są widoczne bardzo szybko, co znacznie bardziej motywuje do działania. Dieta kapuściana jest dobra dla osób niecierpliwych, oczekujących szybkiego efektu, ale również dla osób, które w innych dietach nie potrafiły wytrwać. Ważne jest również by po zakończeniu stosowania diety nie jadać produktów wysokokalorycznych.

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

wtorek, 11 stycznia 2011

Dieta 1000 kalorii.

Piękna sylwetka dzięki racjonalnej diecie 1000 kalorii.

Autorem artykułu jest Ata



Dieta 1000 kalorii to doskonały sposób na oczyszczenia organizmu, zrzucenie paru kilogramów i zmniejszenie rozmiarów żołądka. Dzięki tej diecie nie tylko zyskasz szczupłą sylwetkę, ale również poczujesz się lepiej, a Twój organizm nabierze witalności.

Aktualnie jedną z bardziej popularnych diet jest dieta 1000 kalorii (1000 kcal). Jest ona chętnie stosowana nie tylko przez kobiety, ale i przez mężczyzn. Jej bezkonkurencyjność polega na tym, że nie zmusza do nagłej i drastycznej zmiany trybu życia oraz przyrządzania wydziwionych potraw. Jak sama nazwa diety wskazuje polega ona na tym, że ogranicza się spożycie kalorii w posiłkach do 1000 kalorii w ciągu doby. Jest to norma dla osób prowadzących bierny tryb życia, a osoby pracujące fizycznie oraz prowadzące aktywny tryb życia mogą przyjmować do 1500 kalorii. Dlatego ilość kalorii należy skrupulatnie liczyć.

Podczas stosowania diety należy zmienić nawyki żywieniowe tzn. można spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie w odstępach około 2 godzinnych. Pierwszy posiłek powinien być lekkim śniadaniem, które zjadamy w godzinach rannych. Następnie mała przekąska. Dopiero około godziny 14 możemy spożyć bardziej pożywny posiłek, czyli obiad. W granicach godziny 16 można przekąsić lekki podwieczorek i do godziny 18 zjadamy ostatni posiłek, czyli kolację. Wszystkie posiłki muszą być lekkie i łącznie nie mogą przekroczyć 1000 kalorii. Nie wolno też zmniejszać ilości posiłków w ciągu dnia. Dzięki takim niedużym posiłkom przyjmowanym dość często organizm będzie miał na bieżąco dostarczaną energię. Jak zużyje dostarczoną mu energię i będzie potrzebował większej ilości, to zacznie sam szukać innego źródła mocy i wtedy zacznie spalać zapasy zgromadzone wcześniej w postaci fałdek tłuszczu.

Podczas stosowania diety należy wypijać minimum 2 litry wody dziennie. Dzięki temu organizm szybciej się oczyści, a głód będzie mniej odczuwalny. Podczas stosowania diety należy zrezygnować z alkoholu, słodyczy, tłustego mleka i jego przetworów, tłustych wędlin i mięs, a także ostrych przypraw, które pobudzają apetyt. W tym czasie należy spożywać produkty zbożowe bogate w błonnik, produkty z chudego mleka i jajka, warzywa, wędliny drobiowe oraz ryby. Dopuszcza się jedzenie owoców, ale tylko w niewielkiej ilości i to z niską zawartością cukru. Ważne jest również przygotowanie potraw. Zdrowsze i polecane są dania pieczone czy gotowane aniżeli smażone.

Stosowanie tej diety na początku może dawać efekt utraty 1 do 2 kilogramów tygodniowo, następnie waga będzie spadać trochę wolniej, jednak jest to zupełnie normalne, gdyż początkowo organizm traci wodę. Dieta 1000 kalorii jest bezpieczna dla zdrowia, nie wymaga dodatkowego stosowania środków chemicznych, dostarcza organizmowi niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze. W czasie stosowania diety, ale nie tylko, zaleca się dodatkowy ruch, na przykład spacer na świeżym powietrzu. Tą dietę szczególnie zaleca się wszystkim, którzy już zapomnieli, kiedy i jak należy się odżywiać.

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


---



kaskada, Internet Jarocin
p11 reklama jarocin, strony www

Dieta białkowa

Autorem artykułu jest Piotr Włast



Dieta białkowa (znana również pod nazwami dieta proteinowa, dieta Dukana) jest obecnie najpopularniejszą dietą w Polsce, która zdobywa coraz większą renomę na całym niemalże świecie.

Dieta białkowa jest obecnie najpopularniejszą dietą w Polsce, która zdobywa coraz większą renomę na całym niemalże świecie. Najczęściej spotkać możemy ją pod nazwą „dieta Dukana”, choć prawdę mówiąc, o ile Pierre Dukan jest twórcą całej metody odchudzania (czyli tzw. metody Dukana), to nie on odkrył wielką siłę diety białkowej i możliwość wpłynięcia za pomocą protein na wagę i sylwetkę ciała.

Dieta białkowa, poza osobami z nadwagą stosowana jest też u osób dbających o przyrost tkanki mięśniowej oraz u kulturystów. Wiąże się to z tym, że jedząc białka nie tyjemy, za to organizm ma budulec konieczny mu do wytworzenia masy mięśniowej. Pięknie wyrzeźbione „kaloryfery”, muskularne bicepsy i wspaniale ukształtowane uda nie są jedynie efektem ćwiczeń fizycznych – to również efekt diety wysokobiałkowej, którą stosują sportowcy.

Jak działa dieta białkowa?

białkowa 01Przede wszystkim chodzi tu o dostarczenie do organizmu jak największej ilości białek i zminimalizowanie spożycia tłuszczów i węglowodanów (choć pewna ilość węglowodanów jest w diecie białkowej potrzebna i obecna). Dzięki temu, że białka mają niski indeks glikemiczny a ich proces trawienia jest dłuższy niż w przypadku węglowodanów. To powoduje, że dłużej jesteśmy syci i mniej jemy. Mimo więc tego iż dieta białkowa pozwala na jedzenie nieograniczonej ilości produktów, w efekcie wcale nie jemy tak dużo, nie bywamy bowiem tak głodni, jak jedząc węglowodany.
Dieta białkowa, z której eliminuje się węglowodany powoduje chudnięcie dzięki temu, że samo białko, wymaga dostarczenia dużej ilości energii przez organizm do tego, by mogło zostać strawione. Jako że ilość węglowodanów jest mocno ograniczona, białko nie może zostać strawione za pomocą energii z cukrów i organizm sięga do energii z białek. W efekcie, w procesie trawienia białek nie tylko zużywamy więcej energii, ale również białka zaczynają trawić same siebie, a jeśli energii braknie, to organizm korzysta z rezerw tłuszczowych.

białkowa 02To nie jedyny efekt jaki dają białka. Dieta oparta o białka pozwala również na usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Skutkiem tego jest nie tylko szybkie zrzucenie wagi ciała (czyli de facto nadmiaru wody), ale również lepsza widoczność rzeźby mięśni -co w przypadku kulturystów i osób dbających o figurę typu fitness jest niezwykle ważne.

Oczywiście, nie ma róży bez kolców. Dieta białkowa może mocno obciążać organizm – szczególnie nerki i wątrobę – w procesie trawienia białek wytrąca się bowiem sporo szkodliwych substancji, które filtrowane przez nerki w dużych ilościach, mogą je uszkadzać. Dlatego też, dieta białkowa nie może być stosowana bezrefleksyjnie. Aby zachować zarówno zdrowie jak i szczupłą sylwetkę, należy obserwować swój organizm i nauczyć się tego, jak funkcjonuje on na diecie białkowej. Na pewno jednak jest to metoda pozwalająca zrzucić nawet sporą nadwagę, przy stosunkowo niewielkich wyrzeczeniach.

---

Więcej informacji na temat odchudzania metodą doktora Dukana (diety białkowej / proteinowej) znajdziesz w witrynie: www.dietaproteinowa.info


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
---


kaskada, Internet Jarocin
p11 reklama jarocin, strony www

Dieta Śródziemnomorska

Autorem artykułu jest dominum



Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego, powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość wystepowania chorób układu sercowo-naczyniowego.Poza tym sprzyja w odchudzaniu.Oto dieta na cały tydzień



Dieta Śródziemnomorska- jadłospis na cały tydzień

PONIEDZIAŁEK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100 g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie
Kubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad
Szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropionego odrobiną oleju, 30g brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Kromka grahamka z 2 plastrami szynki, 200g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem
WTOREK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50g wędzonego dorsza, 50g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie
Opakowanie serka homogenizowanego
Obiad
Talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiny oliwy z oliwek, 100g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100g sałaty doprawionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Podwieczorek
Szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja
150g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
ŚRODA
I śniadanie
Kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie
Kubeczek kefiru
Obiad
250g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek
Szklanka owoców sezonowych
Kolacja
2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100g brokułów z wody
CZWARTEK
I śniadanie
Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie
Kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad
Chłodnik z 200g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek
Szklanka soku pomarańczowego
Kolacja
250g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki
PIĄTEK
I śniadanie
Kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pastą rybną( 30g wędzonej makreli i 80g chudego twarogu), 100g surówki z pora i jabłka
II śniadanie
Mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad
250g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Pół grahamki cienko posmarowanej oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100g fasolki szparagowej z wody
SOBOTA
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie
Banan, 175g jogurtu naturalnego
Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość wystepowania chorób układu sercowo-naczyniowego oto gotowe zestawy tej diety.
Obiad
Zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g
czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek
Plaster arbuza
Kolacja
200g sałatki greckiej, 2 kromki żytniego chleba razowego
NIEDZIELA
I śniadanie
2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie
Pół grahamki z 20g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad
Talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, 200g polędwicy wołowej z rusztu, 30g kaszy gryczanej, 100g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek
150g jogurtu owocowego
Kolacja
250g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą

---

http://mojezdrowepodejscie.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
---


kaskada, Internet Jarocin
p11 reklama jarocin, strony www

Dieta Dukana (Proteinowa)

Dieta Dukana, co to takiego?

Autorem artykułu jest Ata



Rosnąca popularność Diety Dukana wynika z jej uniwersalnego podejścia do człowieka i jego potrzeb żywieniowych. Dieta Dukana początkowo oczyszcza organizm, pozwala schudnąć, następnie stabilizuje zmiany i gwarantuje zdrowe ciało i ducha na wiele lat.

Aktualnie coraz większą popularnością cieszy się Dieta Dukana. Z satysfakcją i zapałem stosują ją zarówno kobiety jak i mężczyźni. Jej bezkonkurencyjność polega na tym, że nie wymaga głodzenia się, czy wielu godzin na siłowni, ani też stosowania środków chemicznych. Dieta jest bezpieczna dla zdrowia. Jej sekret polega na zmianie nawyków żywieniowych, dlatego jej rezultaty pozostają na zawsze. Najważniejsze jest wprowadzenie białek do codziennej diety. Mają one za zadanie zastąpić spożywanie węglowodanów, dlatego Dieta Dukana nazywana jest Dietą Proteinową. Nie wymaga ona drastycznego odstawiania i zmiany godzin posiłków, co jest ważne dla osób, które pracują w nocy lub w systemie zmianowym i dlatego nie mogą stosować diet ściśle związanych z godzinami spożywania posiłków.

Dieta Proteinowa składa się z czterech faz, w czasie których zmienia się jadłospis, nawyki i okres trwania danej fazy. W fazie pierwszej, która trwa do dziesięciu dni, osiągamy najbardziej widoczny efekt. Możemy spożywać produkty z 8 grup, które możemy jeść o dowolnej porze dnia i nocy w nieograniczonych ilościach. W fazie drugiej naprzemiennie stosujemy same proteiny i dietę proteinową z warzywami. W fazie tej szybko dochodzimy do upragnionej wagi. Faza ta trwa tak długo, aż osiągniemy zaplanowaną wcześniej wagę. Faza trzecia trwa 10 dni na każdy utracony kilogram wagi ciał. Jest to najtrudniejszy dla nas czas i dlatego należy jak najściślej stosować się do zaleceń diety. Dodatkowo obowiązkiem jest jeden dzień ścisłej diety proteinowej raz w tygodniu. Faza czwarta pozostaje już do końca życia i polega na utrwaleniu efektu. W tym okresie stosujemy ścisłą dietę proteinową jeden dzień w tygodniu, najlepiej w czwartki i obowiązkowo trzy łyżki stołowe otrąb dziennie.

Efekty Diety Proteinowej są widoczne bardzo szybko i nie dają rezultatu jojo. Osoby, które przestrzegają ściśle tą dietę nabierają dobre nawyki żywieniowe i już do końca życia stosują w swoim jadłospisie tzw. zdrowe produkty oraz jeden dzień tylko proteinowy. Dieta gwarantuje szybkie efekty przez zaskoczenie organizmu, a później osiągamy stabilizację i radość ze szczupłej sylwetki.

---

Ata


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
---


kaskada, Internet Jarocin
p11 reklama jarocin, strony www