Zgrabna Sylwetka

sobota, 15 stycznia 2011

Smaczne Odchudzanie.

Stosowanie diety odchudzającej nie musi wiązać się z pogorszeniem smaku spożywanego jedzenia. Istotne jest aby posiłek zawierał produkty mniej kaloryczne ale jak najbardziej różnorodne i dobrej jakości. Wielu naukowców potwierdza, że zdrowe diety odchudzające nie muszą różnić się od prawidłowo zbilansowanej diety ale muszą dostarczać po prostu mniej kalorii.

Według dietetyków, popularne głodówki i diety z bardzo małą ilością kalorii są niewskazane. Takie odchudzanie nie przynosi długotrwałych rezultatów. Po kuracji pojawia się efekt jojo czyli zaczynamy szybko przybierać na wadze i osiągamy w końcu wagę często wyższą niż przed rozpoczęciem stosowania diety. Bardzo niewskazane dla organizmu jest stosowanie diet opartych o jeden składnik np. jabłko, ryż czy kapusta oraz programów odchudzających, w których źródłem kalorii jest tylko jedna grupa związków np. posiłków opartych głównie o tłuszcze lub węglowodany.

Najskuteczniejsze diety to takie, które cechują się zmniejszoną ilością tłuszczów i węglowodanów ale ze zwiększonym udziałem białka bowiem to ono odpowiada za odczuwanie nasycenia. Białko pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i zmniejszyć objętość tłuszczu trzewnego, który powszechnie postrzega się za najgroźniejszy dla organizmu. Jednocześnie białko przeciwdziała utracie masy mięśniowej.
Stosując każdą dietę powinniśmy konsultować się z lekarzem lub innym specjalistą dietetykiem. Diety wysokobiałkowe stosowane w zbyt długim czasie mogą u osób z chorobami wątroby lub nerek prowadzić do powikłań. Substancje powstałe w wyniku metabolizmu białka obciążają wspomniane narządy i mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Bardzo ważne przy odchudzaniu jest picie dużej ilości wody. Generalnie powinniśmy pić ok 1,5 litra wody dziennie a w trakcie odchudzania nawet 2 litry. Zdecydowanie najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Dobrze też jeśli będziemy pić kilka różnych wód, od różnych producentów.

Aby nasza dieta była smaczna i żebyśmy nie musieli odczuwać dyskomfortu pogorszenia smaku możemy zwiększyć udział spożywanych warzyw i owoców. Wiadomo, że każdy ma różne gusta i smaki więc dobór powinien być indywidualny. Warto pamiętać, że warzywa zawierają mniej cukrów niż owoce i mają tez mniej kalorii. Gotowane kalafiory czy brokuły są naprawdę smaczne i bardzo zdrowe. Co do mięs do można zrezygnować ze smażonego kotleta na rzecz gotowanego mięsa. Np. mięso mielone zamiast w bułce i na tłuszczu można gotować w woreczkach z wodą z dużą ilością przypraw i ziół. Nie ma wtedy mdłego smaku i łatwiej się przestawić.

Decydując się na odchudzanie pamiętajmy, że wywołanie spowolnienia przemiany materii po pewnym czasie spowoduje, że przestaniemy chudnąć. Dlatego stosując dietę powinniśmy jednocześnie zwiększyć aktywność fizyczną, która nasila metabolizm.


Źródło: Smaczne odchudzanie - sylwek

Jak można przyjemnie schudnąć? ...i nadal jeść czekoladę?

Autorem artykułu jest Joanna Ostrocka



Chcesz być szczupła. Nie lubisz rezygnować ze słodkiej przyjemności delektowania się czekoladą... Aromat czekolady kusi i uwodzi... Czy możesz ulegać swojemu słodkiemu nałogowi, a mimo schudnąć? Okazuje się, że to całkiem możliwe!

W Stanach Zjednoczonych i praktycznie całej Europie RAW dieta bije popularnością niemalże każdą inną dietę. I choć każda dieta czegoś zakazuje, ta wydaje się całkiem przyjemna, biorąc pod uwagę fakt, że przyzwala, a nawet zachęca do spożywania czekolady! Nie chodzi jednak o jakąkolwiek czekoladę. RAW dieta, surowa dieta lub bardziej po polsku witarianizm to taki sposób odżywiania, który przyzwala na jedzenie żywności ożywionej, czyli takiej, która nie została poddana obróbce termicznej. Do grona entuzjastów RAW diety można zaliczyć między innymi Demi Moore, Natalie Portman czy Uhrme Thurman. Sting jest również wielkim propagatorem tej diety, a Madonna bywając w Stanach odwiedza popularne restauracje raw.

joga13320_shutterstock_47550610__zurijeta

Jaka jest różnica pomiędzy gotowanym a surowym jedzeniem?

W 1930 roku Dr Paul Kouchakoff z grupą lekarzy, przeprowadził badania w Szwajcarskim Instytucie Chemii Klinicznej odnośnie wpływu żywności gotowanej i surowej na układ immunologiczny. Wyniki tych badań były jednoznaczne. Surowa żywność jest rozpoznawalna i akceptowana przez ciało, natomiast gdy spożywamy żywność, która została poddana obróbce cieplnej powyżej 47 stopni Celsjusza, nasz organizm zwiększa ilość białych krwinek. Taka zwiększona produkcja leukocytów dowodzi, że żywność przetworzona termicznie jest nierozpoznawalna przez organizm. Zadaniem białych krwinek jest rozpoznanie zagrożenia i ochrona, ich liczba wzrasta, gdy organizm jest zaatakowany przez wirusy, osłabiony lub ma kontakt z toksycznymi substancjami, również w kontakcie z gotowaną gotowaną żywnością. Warto dodać, że eksperyment dowiódł iż taka reakcja nie zachodzi w przypadku konsumpcji żywności surowej.

W praktyce oznacza to, że żywność RAW jest lepiej przyswajalna, a wszystkie składniki odżywcze w niej zawarte lepiej wykorzystywane przez organizm. Organizm nie jest więc obciążony i nie musi używać własnych rezerw enzymatycznych, które może przeznaczyć na przykład na leczenie organizmu lub odnawianie komórek, czyli spożywanie żywności RAW opóźnia również efekty starzenia się organizmu!

Co za tym je Demi Moore i inni wszyscy stosujący RAW dietę?

Warzywa, owoce, nasiona, orzechy, ziarna, glony, kiełki, superfoods... I wbrew pozorom taki zawężony wybór wciąż pozostawia wiele do popisu w kuchni! W internecie nie brakuje kolorowych przepisów i fantazyjnych raw dań... Można stworzyć mleka na bazie orzechów z kakao, posłodzonym egzotycznym syropem z agawy lub syropem z korzenia yakonu! Do tego czekolada z nieprażonego kakao z mesquite... Na deser lody, ciasto... Można stworzyć praktycznie każdą wersję raw ulubionego gotowanego posiłku. Blogowicze prześcigają się w pomysłach. I choć dieta jest wciąż mało znana w Polsce, już o niej słychać, jest nawet pierwszy sklep internetowy, który w swojej ofercie ma słodkie RAW czekolady, witariańskie krakersy, wodę kokosową, a nawet kosmetyki wyprodukowane w oparciu o filozofię raw diety. Wszystkie produkty posiadają również certyfikaty ekologiczne. Niewątpliwym atutem RAW produktów dostępnych w tym sklepie jest fakt, że są one bezglutenowe, wolne od cukru, nabiału, soi i składników genetycznie modyfikowanych, co sprawia, że są idealne dla cukrzyków, chorych na celiakię, a przede wszystkim dzieci!

W sieci jest również portal dla witarian, gdzie można również zgłębić tę dietę i wymienić się swoimi doświadczeniami z innymi osobami.

RAW dieta jak się okazuje z relacji wielu ludzi, którzy ją zastosowali, nie tylko jest idealnym sposobem na pozbycie się wagi i problemów z cerą czy celluitisem, ale również pomaga wyleczyć tak poważne choroby jak nowotwory, cukrzycę czy otyłość. Angela Stoke z Anglii jest przykładem na to, co można osiągnąć na tej diecie.

Wydaje się, że genialność tej diety jest ukryta w jej prostocie...


---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

piątek, 14 stycznia 2011

Chudnij dzięki chromowi

Prawie każdy środek wspomagający odchudzanie zawiera dziś chrom, reklamowany jako jeden z poskramiaczy nadmiernego apetytu. Czy chrom rzeczywiście jest supresantem łaknienia i ułatwia odchudzanie?
Jako suplement na odchudzanie chrom wciąż wzbudza sporo kontrowersji, bo części osób stosujących go wydaje się nieskuteczny. W przypadku tego akurat pierwiastka efektywność i skuteczność działania faktycznie zależą od indywidualnych reakcji i nawet przyjmowanie większych ilości chromu niż zalecane niczego nie zmieni, a może nawet zaszkodzić.
Organizm wykorzystuje chrom wtedy, gdy jest mu potrzebny, a jeśli ktoś nie ma napadów wilczego głodu, albo ciągłej chęci na słodycze trudno spodziewać się, by suplementy zadziałały redukując intensywność czy zmniejszając częstotliwość występowania tych uczuć.

Innymi słowy chrom działa wtedy, gdy ma coś do zdziałania, a sytuacja taka występuje na przykład w hipoglikemii.

Hipoglikemia
Zjawisko to zdarza się zaobserwować każdemu z nas, im rzadziej tym lepiej, polega ono na nagłym i znacznym spadku poziomu glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę żyją z hipoglikemią na co dzień, a u osób zdrowych pojawia się ona w reakcji na brak dostępu do pożywienia z poziomu organizmu tzn. gdy jesteśmy na restrykcyjnej diecie, nie zjemy na czas posiłku, który dotychczas zjadaliśmy o ściśle określonej porze, albo gdy rozregulujemy organizm stosując nieodpowiednią dietę (uzależnienie od fast-foodów skutkuje napadami obżarstwa czy raczej wilczego apetytu). Gdy poziom glukozy spadnie poniżej granicy tolerancji pojawia się apetyt na cokolwiek, w tym na słodycze.

Jak działa chrom?
Chrom jest bardzo aktywnym biologicznie minerałem wchodzącym w skład czynnika o nazwie GTF (czynnik tolerancji glukozy) to ta substancja kontroluje poziom cukru we krwi łagodząc (bądź nie – jeśli jest jej zbyt mało) objawy hipoglikemii.
Oprócz tego naukowcy starają się w tej chwili jednoznacznie potwierdzić tezy o tym, że chrom jest:

•minerałem wpływającym na rozwój organizmu,
•pierwiastkiem aktywującym produkcję insuliny i biorącym aktywny udział w metabolizmie węglowodanów,
•stymulatorem syntezy glikogenu (to w zasadzie już potwierdzono),
•stymulatorem syntezy kwasów tłuszczowych i transporterem tj. pierwiastkiem ułatwiającym przenoszenie aminokwasów do komórek ludzkiego organizmu,
•pierwiastkiem wpływającym pozytywnie na gospodarkę lipidami i cholesterolem.
Większość tych zjawisk potwierdzają badania prowadzone przez Health and Medical Research Foundation z San Antonio. Na podstawie tych badań stwierdzono, że suplementacja chromem wskazana jest w leczeniu otyłości, w niektórych postaciach cukrzycy i u sportowców (glikogen!).

Dlaczego suplementacja?
Chrom jest niestety takim pierwiastkiem, któremu należy stworzyć specjalne warunki, by został pozyskany przez organizm z pokarmów. Wysoko tłuszczowa, wysoko przetworzona dieta i wszechobecne w pokarmach związki chemiczne (np. związki fosforowe) obniżają zdolność organizmu do pozyskiwania i przyswajania chromu. Dlatego właśnie warto sięgnąć po suplementację. Jakkolwiek zapotrzebowania organizmu na chrom nie wyznaczono, zaleca się spożywanie nie więcej niż 200mg tego pierwiastka. Suplementów z chromem nie powinny stosować kobiety w ciąży i osoby karmiące, a chorzy na cukrzycę mogą poń sięgnąć jedynie po konsultacji z lekarzem.
Źródło: Chudnij dzięki chromowi - Ania